Bahan-bahan
- 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)
- 1 batang celery yg didadu
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
2 comments:
sedap tue akak...
Ohhh guna kulit popia ye kakrose..
Nak cuba lah tak payah nak menebarkan :)
p/s kakrose nak tanyalah dulu Busu ada Sinus kan pastu buat rawatan DEMC Hospitalkan.. jumpa doktor apa ye.. macam mana keadaan busu sekarang..
Post a Comment