Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, July 23, 2016

Kek buah kukus

 laaaaaama sangat nak mencuba buat kek kukus ni, tapi tak terbuat pulak.... mixed fruits yang dibeli bertapa jer dalam fridge sampai keras kejung.... jadi sebelum ianya expired gagahkan diri la buat kek buah kukus ni... percubaan pertama yang sangat tak puas hati hasilnya... tak tau tang mana silapnya, may be next time kena baca betul2 resepi Linapg untuk kurangkan mixed fruitsnya... way too sweet untuk kak rose... rasa memang ok n a bit chewy gitu...tapi tukang rasa ok jer katanya. tak tau la nak sedapkan hati tukang buat or else??? agaknya takut nanti tukang masak tak nak buat lagi kan.... nak cuba lagi next time... practice make perfect kan.

resepi kak rose amik dari blog Teratak Mutiara Kasih, terima kasih ya... mohon izin nak kongsikan kat sini pulak.



Bahan-bahan

 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)

350g gula pasir

60ml air panas

500g buah-buahan campuran (lina pg letak 250g)

3 biji telur gred A

350g tepung gandum*

1 sudu kecil cream of tartar*

2 sudu kecil soda bicarbonat*
1 sudu kecil esen vanila




Cara-cara



Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan.

Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran .Kacau kemudian sejukkan.



Ayak bahan-bahan yang bertanda *.

Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.



Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.



Alas loyang 7x7 dengan kertas baking.

Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.

Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj) Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).

No comments: