resepi kak rose amik dari blog Teratak Mutiara Kasih, terima kasih ya... mohon izin nak kongsikan kat sini pulak.
Bahan-bahan
250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality
butter)
350g gula pasir
60ml air panas
500g buah-buahan campuran (lina pg letak 250g)
3 biji telur gred A
350g tepung gandum*
1 sudu kecil cream of tartar*
2 sudu kecil soda bicarbonat*
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
Masak gula hingga keperangan dan
masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan.
Masukkan butter sehingga cair
kemudian masukkan buah-buahan campuran .Kacau kemudian sejukkan.
Ayak bahan-bahan yang bertanda *.
Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi
sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan
masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu
juga.
Alas loyang 7x7 dengan kertas baking.
Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke
dalamnya.
Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus selama 4 jam untuk
mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj) Sejukkan
kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan
buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).
No comments:
Post a Comment