resepinya kak rose copy dari blog Yatie, mekasih ya... tapi memang jeles bila tengok yang dia buat tu.... halus mulus jer keluar dari loyang. apa pun tetap sedap n gebus apam nih.
Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar ovellete
- 4 sudu besar susu pekat manis
- 4 sudu besar minyak jagung/minyak masak
- Pewarna dan perisa yang di sukai
sompek sompek pun nak enter frame jugak!!!!
Cara-cara
- Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
- Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak. Ketepikan
- Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
- Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
- Masukkan susu pekat manis. Putar lagi hingga sekata
- Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
- Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi. Kaup balik adunan rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
- Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka.Gaul rata
- Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
- Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
- Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
- * tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
- Angkat apam setelah masak.Keluarkan dari loyang..Potong apam bila ianya telah sejuk.
1 comment:
Memang nampak gebus apam susu tu kakrose..
Nak mencuba pulak lah..
Kita save dulu resepi ni..
Kalau tak sompek mesti cantikan kak rose..
Tengok bentuk acuan tu cantik :
Post a Comment