Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, May 17, 2014

Lepat ubi my pebret!

 salam hari sabtu dan selamat berhujung minggu buat semua... pagi dengan hujan yang sangat lebat membuatkan kepala asik pikir nak makan something jer kan... kak rose la tu yg asik asik nak makan je! since semalam ternampak tayangan amal kat fb pasal lepat ubi ni, apa lagi cepat jer la nak memperojek kan kuih ni... ubi baki dari buat kukus traffic light tu ade lagi dalam fridge, cumanya kena gigihkan diri meredah hujan amik daun pisang depan rumah jiran.... basah pun tak kisah asalkan ubi ni bertukar jadi lepat sudahnya!  sebelum tu tanya cik google resepinya.... dan keblog Yatie kak rose terjah.... dunia masak2 zaman sekarang, tanya jer cik google, pasti ade jawapannya...

meh kak rose kongsikan resepinya kat sini ya, mekasih pada Yatie yang share resepi ni....tp kak rose cuma buat separuh dari adunan ni, maklumlah dua molot jer yang nak nyuapnya... tu pun dapat banyak jugak sudahnya.... jadi pandai2 lah nak ejas according to banyak mana ubi nak guna ya...

Bahan-Bahan

  • 4 cawan ubi parut/kisar(kalau belum parut/kisar dlm 1 1/2 kg ubi)
  • Air secukupnya utk kisar ubi(kalau ubi parut, tak payah guna air ni)
  • 1 1/2 cwn kelapa parut (putihnya saja)
  • 1/4 cwn santan pekat 
  • 1 1/2 cwn gula pasir
  • 2 sudu besar tpng ubi  
  • 1 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn air*
  • 2 helai daun pandan, simpulkan* (*bahan yg perlu dimasak,sejukkan dulu dan tapiskan)
  • secubit garam 
  • Daun pisang secukupnya,-di layurkan dan lapkan bersih
Cara-Cara
  1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
  2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula utk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dlm 4 cwn ubi yg telah diparut/kisar.
  3. Setelah siap, ambil kanji yg terdapat pada air tos ubi tadi(yg keras dibawah dan airnya di buang).
  4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
  5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tpng ubi dan air gula merah yg telah ditapis tadi.
  6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
  7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan 2 sudu besar ke atas daun. Lipatkan kanan kiri dan bungkus dngn kemas. Bungkus sehingga habis adunannya.
  8. Kukus lepat ubi selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
  9. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah dihidangkan.
**Yatie guna ubi yg di kisar bersama air dan toskan airnya. Kalau ubi tu diparut, tak payahlah guna air tu ya. Selamat Mencuba...

No comments: