resepi gulai kari ni kak rose kopy dari hazila My Small Kitchen, mekasih ya....kak rose nak kongsikan kat sini lak...
Bahan Bahan
Ikan Kurau kering ( bahagian tulang ) - (anggaran 300 - 400 gms) - rendam seketika dan toskan
(kak rose guna isi ikan)
3 sudu makan serbuk kari ( saya gunakan serbuk kari daging)
1 biji terung panjang - potong menyerong
1 sudu makan cili kering kisar
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Air asam jawa secukupnya
Garam secukupnya
Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar - mayang *
1/2 biji tomato - hiris nipis *
1 biji cili hijau - hiris menyerong*
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 tangkai daun kari
Cara cara
- Tumbuk halus bawang merah,halia dan bawang putih. Campurkan bahan tumbuk, cili kisar dan serbuk kari dengan sedikit air. Gaul sebati.
- Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga layu, masukkan bahan rempah yang telah digaul sebati dan daun kari, tumis hingga rempah masak dan naik minyak.
- Masukkan santan dan air, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan kering dan biarkan seketika. Kemudian masukkan jus asam jawa dan juga terung.
- Perasakan dengan garam ( jika perlu ), biarkan hingga masak dan bolehlah diangkat.
ni la ikan masin yang mahal tu.... huhuhu....
2 comments:
Salam Kak Rose..kecur tgk gulai kari ikan kurau nih!
Salam kak rose... tun xpenah try kari ikan masin.. biasa wat masak lemak cili padi... alahai, terbayang2 la pulak..
Post a Comment