Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, October 20, 2016

Pichi pichi

 pichi pichi kamoteng kahoy.. itu lah nama filipino dessert ni... kak rose pun tak tahu tapi itulah yang copy jer dari blog Maz Ilham dapur... nampak cantik sangat tu yang gigih mencari ubi kayu semata nak buat dessert ni... pada sapa yang suka kuih berasaskan ubi, pasti suka dengan pichi pichi ni... lemak manis dan terasa sangat dengan ubinya... orang v macam kak rose memang suka... tapi en asben dan anak asal dengan jer ubi, mama ni macam zaman jepun katanya... ishhhh!!! punya lah susah nak dapatkan ubi yang empuk gebus ni..

 meh kak rose kongsikan resepinya, mekasih ya Maz... mintak izin nak tepek kat sini.

PICHI PICHI (KAMOTENG KAHOY) 
by http://ilhamdapur.blogspot.com
  Bahan-bahan
  • 300g ubu kayu (timbang yg dah dikupas kulit) - dipotong kecil dan buang uratnya
  • 1/2 cawan air - untuk kisar ubi
  • 50ml santan cair
  • 100g gula
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau @ warna pilihan
  • kelapa parut secukupnya+garam sikit
Cara

1. Kisar ubi kayu dengan air, kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar kasar-kasar sikit macam pasir halus gitu.
2. Tuang dalam penapis biar air sejat sikit, tak perlu tekan letak gitu je sekejap.
3. Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
4. Tuang dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit (balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golek dalam kelapa parut.

2 comments:

adda syuhada said...

Kkruk krukkk lapar pulak perut ni...

Kak Rose said...

Adda, kalau ade ubi boleh buat sarapan camni. Sedap, lemak manis ubinya.