Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, October 31, 2016

Kuih puteri ayu

 tapi kejadian kuih kak rose tidaklah seayu namanya... kelapa pun tak de yang betul2 putih, so guna jer mana yang ada dan nampak sangatlah bintik2 black head kat puteri ayu tu.... kesian dia kan. kalau dapat kelapa yang muda dan bersih pasti akan menambah keayuan dan kegebuan kuih puteri ayu ni walaupun tak menggunakan ovelette tu. ia masih tetap gebus gitu..

resepi dari sonia, tapi yang ni dapat sikit jer, so kalau nak buat banyak kenalah double triplekan adunan tu ya..

1 egg ( large or A size)
50g caster sugar
75g self raising flour
60ml pandan coconut milk (blend 3pcs pandan leaves with coconut milk and strained)

Topping
30g fresh shredded coconut (from young coconut)
A pinch of fine salt
1/2tsp corn flour

Method

1. Mix the topping ingredients together and keep aside.
2. Brush the steaming moulds with some cooking oil, fill bottom of the mould with shredded coconut.
3. Stack 2 moulds together and press till shredded coconut is firmed.
4. Beat sugar and egg till thick and fluffy (about 4-5mins at medium speed with a handheld electric mixer).
5. Using the same handheld electric mixer, add in coconut milk, mix at low speed for 1sec.
6. Add in flour in two batches, mix over low speed till well combine.
7. Fill the sponge cake moulds with batter till full.
8. Prepare steamer, when water boil put in the mini sponge cake, steam for 15mins over high heat.
9. When cake turned slightly cool, remove the cake from the moulds.

10 comments:

Mila@Rimbun said...

makan suka kuih ni.. buat x pandai huhu.. kena simpan resepi nih..

Nooriah Abdullah said...

amboi berputeri ayu lah pulak kakrose hari ni
memng ayu sungguh nampaknya tu lah
macam nak ngap je

Fadzillah said...

Lamanya tak buat kuih ni.... teringinlah pulak.

Phong Hong said...

Saya suka kuih ni. Dah pun beli acuan tapi masih belum bukak lagi hee..hee...

Kak Rose said...

Mila, silakan... nnti2 nak buat dah ada resepikan.

Kak Rose said...

Noor, kalau dapat kelapa yang putih betul2 pasti tambah melecun kan!

Kak Rose said...

Fadzillah, nampak gaya kena merajinkan diri lah tu!

Kak Rose said...

Pong Hong, cepat2 bukak acuan tu, nanti merajuk pulak dia!

Anna Qawina said...

Aslmkm Kak Rose...ayunya kuih..haha

raihanah said...

hmm sedapnya la kuih ni