Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, October 15, 2016

Nasi goreng sadin

cepat dimasak cedap dimakan, tapi bukan maggi ya. simple yet sooo nice buat yang tak rajin nak masak macam kak rose ni... jom kita masak nasik goreng sadin ni...

Bahan2:

1 mangkuk besar nasi sejuk
1 labu bawang besar didadu
2 biji cili api -potong2 jer
carrot yang disagat atau apa2 sayur kegemaran
2 ketul ikan sadin - hancurkan dengan garfu
1 biji telor
sedikit kicap dan garam

Cara:
panaskan minyak, tumis bawang hingga layu dan masukkan cili
masukkan sadin yang dah dihancurkan dan jugak sayur, kacau rata sekejap
tolakkan ketepi dan pecahkan telor, kacau2 macam buat scramble tu
masukkan nasik, garam dan kicap, kacau rata cepat2 hingga sebati dan perasakan
siap dah....

Bahan2 : 1 mangkuk besar nasi 1 labu bawang besar dimayang 1 senduk cili kisar (boleh juga gantikan dgn cili merah + cili api yang ditumbuk) Sayur (saya gunakan kacang panjang & karot) 1 tin kecil sardin (buangkan tulangnya serta kuahnya dan ambil isinya sahaja, dihancurkan) 2 biji telur Sedikit kicap lemak manis Garam secukup rasa Minyak untuk menumis Cara masak : 1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan cili kisar. Masak hingga pecah minyak. 2. Masukkan isi ikan sardin & sayur. Kacau rata sekejap. Tolakkan kedua bahan ini ke bahagian tepi kuali. Pecahkan telur pada bahagian tengah kuali. Bila telur mulai masak, masukkan nasi, sedikit garam dan kicap. 3. Kacau rata dengan cepat hingga sebati semuanya. Siap.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Bahan2 : 1 mangkuk besar nasi 1 labu bawang besar dimayang 1 senduk cili kisar (boleh juga gantikan dgn cili merah + cili api yang ditumbuk) Sayur (saya gunakan kacang panjang & karot) 1 tin kecil sardin (buangkan tulangnya serta kuahnya dan ambil isinya sahaja, dihancurkan) 2 biji telur Sedikit kicap lemak manis Garam secukup rasa Minyak untuk menumis Cara masak : 1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan cili kisar. Masak hingga pecah minyak. 2. Masukkan isi ikan sardin & sayur. Kacau rata sekejap. Tolakkan kedua bahan ini ke bahagian tepi kuali. Pecahkan telur pada bahagian tengah kuali. Bila telur mulai masak, masukkan nasi, sedikit garam dan kicap. 3. Kacau rata dengan cepat hingga sebati semuanya. Siap.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

2 comments:

Warisan Petani said...

Tentu sedap.

Nooriah Abdullah said...

terliur lah kakrose tengok malam2 ni