Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, January 16, 2016

Jagung manis

 Salam dan selamat pagi buat semua... pagi ni kak rose nak kongsikan resepi jagung manis yang macam jual kat pasar malam tu... actually beberapa hari lepas nampak kawan post kat fb pasal jagung manis ni.... dan biasalah mata dan tekak ni memang tak boleh tengok tayangan amal cam tu kan... kebetulan pulak masa pergi beli buah kat rope walk tu nampak gerai jual jagung fresh ni... beso2, gemuk2 jagung tu... 6 biji for 10 hengget... puas makan ade yang kak rose rebus gitu jer... dan yang ni kena lah merajinkan tangan mengopek jagung tu..


resepi jagung mansi dari aziemas, mekasih ya.. boleh bye bye pada penjual jagung kat pasar malam dah... buat sendiri boleh ikut citarasa kita kan..

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
  • 500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen ) (kak rose guna dari 2 tongkol jagung fresh)
  • 2 s b butter
  • 4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka ) (kak rose buh 2 sudu jer!)
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
  2. Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
  3. Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..
 
jenuh jugak nak mengopek jagung ni... 2 tongkol pun dah berjam mengerjakannya.

ha... yang ni mudah... rebus dengan tongkolnya dah boleh ngap. sedap jagung fresh ni, manis pure gitu!

No comments: