Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, February 16, 2010

kuih kaswi

Salam Gong Xi Fa Chai semua.... tentunya ramai yang dah balik dari bercutikan.... maklumlah esok dah nak stat keja.... apa pun ari ni kak rose buat kuih kaswi untuk minum petang setelah beberapa hari cui dari memasak.... resepi yang senang ni kak rose copy dari mesra.net.... lembut dan sedap, x manis sangat dan yang penting goyang2 gitu.....

Bahan2

2 caw tepung gandum
1 caw tepung ubi
3/4 caw gula
1 caw gula merah
sedikit garam,
air kapur
5 caw air

cara

masak gula merah dan putih dengan sedikit air (part of 5 caw tadi), sejukkan.
satukan semua tepung masukkan sedikit garam, air kapur, air gula dan juga baki air tadi... kalau suka boleh bubuh sedikit kicap manis (untuk lebih hitam) kacau sebati dan tapiskan. kukuskan lebih kurang 45 minit dah siap.... salut dengan kelapa putih yang d campur sedikit garam...

yang ni off to rumah ibu sharifah....

5 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakRose! Wow sedapnya kuih kaswi nih! Lama tak makan! nakkkkk...hehehe ;)

Kak, pls collect some awards from my page ye. Thank U!

ain said...

salam kak rose...bestnya kuih kaswi tu!!! one of my fav!!!

Kak Rose said...

Love, memang sedap sesekali buat kuih ni... nak mai la ada sikit lagi nih...n thanks for the award

Kak Rose said...

ain, cubalah senang dan sedap... lembut dan goyang2 gitu...

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.