Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, February 19, 2010

Gulai nangka dengan daging

salam semua..... ari ni buat masakan kampung yang sangat ku idamkan.... ada sesapa suka makan gulai nangka ni.... kak rose ni dah lama sangat nak buat tapi tak jumpa nangka yang elok.... kebetulan semalam g paso jumpa nangka muda ni... fresh sangat.... jenuh nak buang getahnya.... habis satu dapur berkecah disebabkan getah nangka... ada sesapa yang ada petua nak ilangkan getah nangka muda ni mai la habaq kat kak rose ya.... apa pun dah hilang lah rasa teringin nak makan gulai nangka ni....pueh ati buat dapat wat sendiri..... dan dapat juga hulur kat jiran sebelah..... harap depa sukalah ya.... sedaplah pada tekak kak rose ni..... orang lain x tau la pulak.... asalkan anak dan abang kata sedap sudah.... dan buat jugak goreng udang bersalut tepung dengan lada hitan ni..... selamat dah lunch kami sekeluarga untuk ari ni....


ha.... udang goreng satu pinggan beso..... meratah je la sudahnya.... ada sesapa nak resepi untuk udang ni ke..... ni kak rose tepek kat sini... resepi lama yang x ingat amik dari mana.... simple dan sedap.... tu yang selalu guna resepi ni kalau nak wat udang goreng.....

Batter (Untuk 4-5 ekor udang besar)

50gm plain flour
1/2 table spoon rice flour
1/2 tea spoon baking powder
1/8 tea spoon soda
pepper and salt to taste
water.

Mix all ingredients, masukkan air dan sebatikan macam nak goreng pisang tu ya..... celupkan udang dan sedia untuk digoreng.....

1 comment:

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.