Bahan-bahan:-
200-300 gm Daging Batang Pinang - hiris - lumurkan sikit serbuk kunyit
1 1/2 sudu makan Lada Hitam Serbuk Kasar
2 ulas Bawang Putih - diketuk
1 labu Bawang Besar - potong bulat
1 Biji Lada Benggala
2 sudu besar Kicap Manis (guna kicap ABC-pekat sikit)
4-5 sudu besar Sos Lada Hitam
Air mengikut yang dikehendaki
Garam secukup rasa
Cara-cara:-
-daging yg dah lumur serbuk kunyit, goreng sebentar, angkat ketepikan.
-tumis bawang putih kekuningan, masuk serbuk lada hitam, tumiskan wangi.
-masuk kicap manis, sos lada hitam, air, bawang, kacau sebati.
-masuk lada benggala, daging,... perasakan garam.
-kalau rasa kurang mana-mana, nak lebih sos lada hitam ke, kicap ke, nak pekat ke, tambahlah ikut suka
-aksesori tambahan - boleh tambah karot, kobis bunga, brokoli....
2 comments:
simple dan menyelerakan!!!!
ya ain, masak yang simple dan apa yang ada dalam fridge je... janji kenyang kan....
Post a Comment