Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, October 15, 2025

Kuey teow goreng

bila nak buat tu macam tak menyempat dah, tapi kan sebenarnya dah beli bahan semua konon simpan dulu lah esok2 baru buat... tapi malangnya daun kucai yang kak rose beli dah jadi benyek dalam fridge. so jadilah kuey teow goreng tanpa daun kucai ni. apa pun masih sedap aje pada tekak sendiri dan juga tekak tukang makan tu. Alhamdulillah, masa masak tu doa muga Allah bagi sedap walaupun tak cukup bahan.
 

Bahan-bahan:
3 bungkus kuey teow 
7 ulas bawang putih - tumbuk kasar.
1 sudu besar cili kering kisar
Udang secukupnya
1 mangkuk taugeh
1 ikat daun kucai (tak de sbb dah benyek)
Garam

Bahan sos:
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap mee
2-3 sudu besar kicap manis

Cara cara:
Kuey teow dicuci dan asingkan satu persatu lapis supaya ianya senang dikacau rata. 

Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih sehingga wangi. 
Kemudian masukkan cili kisar. 
Tumis dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak.   
Tuang sedikit air dan biarkan sehingga masak dan terbit minyak bagi memastikan cili benar benar garing. 
 Masukkan udang dan kacau rata. 
Kemudian masukkan semua bahan-bahan sos dan kicap. Kacau rata dan sesuaikan rasa. 
Kemudian masukkan kuey teow dan gaul rata.  
Ketepikan sedikit kuey teow, tuang telur dan biarkan sehingga sedikit mengeras, baru dikacau supaya telur berketul kasar. Kacau kuey teow dengan telur. 

Akhir sekali, masukkan daun kucai dan taugeh. Kacau rata. Boleh tambah kicap jika mahu warna yang lebih gelap.

2 comments:

Eyma Balkish said...

Sedapnya.. terima kasih kongsi resipi :)

Kak Rose said...

Sama2 Eyma Balkish