Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, September 26, 2023

Nasi Ayam

Bahan Untuk Masak Nasi:

  • 2 cawan beras wangi
  • 2 cawan air rebusan ayam
  • 60 gram kulit ayam
  • 2 cm halia – ditumbuk
  • 2 biji bawang putih – dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar holland – dipotong dadu kecil
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil butter
  • 2 helai daun pandan
  • Garam secukupnya

Cara Masak Nasi:

1. Semasa bersihkan ayam bahagian lemak ayam jangan dibuang. Simpan untuk masak nasi.

2. Panaskan kuali, masukkan lemak ayam biarkan sehingga keluar minyak. Bila minyak dari lemak ayam sudah keluar. Keluarkan kulit ayam tadi. Minyak dari kulit ayam akan berikan rasa yang sedap dan aroma yang harum pada nasi.

3. Masukkan minyak masak dan butter. Tumiskan halia, bawang putih, bawang besar sehingga wangi. Masukkan beras dan daun pandan dan goreng seketika beras tu. Masukan 2 cawan air rebusan ayam.

4. Kemudian, masaklah dalam rice cooker. Kalau rasa air rebusan kurang masin, boleh tambahkan garam

 

untuk sos merah

  • 3-4 batang lada merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri (kak rose guna cherry tomato)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos chili
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu besar gula
blend yang bertanda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api. (kak rose x masak pun, terus cam tu jer pun dah sedap!)

untuk sos kicap
  • 3 sudu besar kicap
  • 1 sudu kecil madu
  • 2 sudu besar air rebusan ayam ( kak rose buh lebih air rebusan tu )

Campurkan semua. ketepikan.

untuk sup

  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong
  • 1 sk serbuk@kiub pati ayam
  • 1 batang saderi - potong
  • 2 inci halia - ketuk
  • Air secukupnyer
  • garam
  • daun bawang dan bawang goreng
Rebus semua bahan sehingga ayam masak. Toskan ayam dan ketepikan. Masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap utk hidangan sup.

Untuk ayam

  • 4 keping ayam wholeleg, rebus (air nya untuk buat sup dan untuk masak nasik jugak)
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar madu
  • 1 inci halia - parut
  • 2 ulas bawang putih - parut
  • blackpepper - optional
  • bleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangi
Campurkan semua bahan. Perap lebih kurang satu jam atau lebih. (kak rose perap 20min jer) Susun dalam tray dan bakar lebih kurang 25 minit. hidangkan dengan nasi ayam, sup n sos merah dan juga dengan daun salad@ kubis, tomato dan timun.


 

No comments: