Bahan Untuk Masak Nasi:
- 2 cawan beras wangi
- 2 cawan air rebusan ayam
- 60 gram kulit ayam
- 2 cm halia – ditumbuk
- 2 biji bawang putih – dicincang halus
- 1/2 biji bawang besar holland – dipotong dadu kecil
- 1 sudu besar minyak
- 1 sudu kecil butter
- 2 helai daun pandan
- Garam secukupnya
Cara Masak Nasi:
1. Semasa bersihkan ayam bahagian lemak ayam jangan dibuang. Simpan untuk masak nasi.
2. Panaskan kuali, masukkan lemak ayam biarkan sehingga keluar minyak. Bila minyak dari lemak ayam sudah keluar. Keluarkan kulit ayam tadi. Minyak dari kulit ayam akan berikan rasa yang sedap dan aroma yang harum pada nasi.
3. Masukkan minyak masak dan butter. Tumiskan halia, bawang putih, bawang besar sehingga wangi. Masukkan beras dan daun pandan dan goreng seketika beras tu. Masukan 2 cawan air rebusan ayam.
4. Kemudian, masaklah dalam rice cooker. Kalau rasa air rebusan kurang masin, boleh tambahkan garamuntuk sos merah
- 3-4 batang lada merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri (kak rose guna cherry tomato)
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos chili
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu besar gula
untuk sos kicap
- 3 sudu besar kicap
- 1 sudu kecil madu
- 2 sudu besar air rebusan ayam ( kak rose buh lebih air rebusan tu )
Campurkan semua. ketepikan.
untuk sup
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong
- 1 sk serbuk@kiub pati ayam
- 1 batang saderi - potong
- 2 inci halia - ketuk
- Air secukupnyer
- garam
- daun bawang dan bawang goreng
- 4 keping ayam wholeleg, rebus (air nya untuk buat sup dan untuk masak nasik jugak)
- 3 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 1 inci halia - parut
- 2 ulas bawang putih - parut
- blackpepper - optional
- bleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangi
No comments:
Post a Comment