Asalamualaikum dan jumpa lagi kat rumah kak rose yang telah lama terbiar ini....
meh kak rose kongsikan resepinya.. terima kasih pada yang share pada awalnya..
APAM GULA MELAKA
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ kak rose guna brown sugar
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garamacuan yang sedikit besar untuk apa gula merah ni, untuk minum petang kami..
sejak ada acuan swirl yang selalu oarng guna untuk buat kaswi gedik tu, kak rose pun nak jugcuba untuk apam ni.. cantik lah jugak jadinya. tu yang buat berulang guna acuan ni.. hehe.. naik lift tekan butang sendiri lah!
No comments:
Post a Comment