Bahan-bahan
- 1 ikat kangkung segar
- 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- Segenggam ikan bilis/udang kering*
- 1 sudu makan(atau lebih) belacan* (kak rose skip tang ni tp lebihkan udang kering tu!)
- Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
- Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
- Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend je semuanya)
- Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
- Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
- Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
- Hidangkan segera dengan nasi panas..!
No comments:
Post a Comment