Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, July 4, 2021

Sambal bilis petai

salam hari minggu buat semua dan salam pkpd pada yang termasuk dalam list berkurung ni... dah penat rasanya berkurung. hari dah menjangkau hari yang ke 474 sejak pkp dimulakan pada bulan Mac 2020.. dan sejak itu juga lah kehidupan kita tak sebebas semacam dulu.. dan selama itu lah juga sempadan negara ditutup dan selama itu lah juga tak dapat balik menjenguk keluarga nun diseberang sana. semuga MIL dan family disana sihat2 saja.. vc jer yang dapat melerai kerinduan. Allahhuakbar!
buat samabl nilis petai ni atas permintaan en suami, dia sorang jer yang makan petai dalam rumah ni, so kak rose buat sikit jer la... ni pun tak terhabis makan, bertambah lah bekas leftover dalam fridge.
beli petai yang dah siap kopek cam ni... mata dia sangat lah besar besar jadi untuk nak masuk dalam sambal tu kak rose hiris kecik2, sepadan lah dengan ikan bilis kecik2 dari sabah tu. yang dalam piring ni en asben makan raw cam tu jer, cicah dengan sambal belacan beli dikedai... tukang masak tak pandai nak buat sambal belacan dan memang tak pernah ada belacan dirumah pun. so beli jer lah, mudah kerja kan..
 

4 comments:

Ann Ishak said...

saya lah yang tersenarai dalam PKPD tu kak, tapi alhamdulillah masih boleh keluar bekerja...ulang alik johor-KL setiap minggu.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy kalau ada lauk sambal tumis petai ni, tak nak lauk lain dah. Masa belajar dulu, kalau pergi satu restoran ni, mesti sy ambil lauk sambal tumis bilis petainya jer, cukup sedap dah, jimat pun iye jugak, huhu

Kak Rose said...

Alhamdulillah Ann, yang sedihnya yang terkurung x leh keluar ni... dah penat dah!

Kak Rose said...

SK, tak acinyaaa... pilih petai nya jer ya!