Bahan-bahannya:
1. Bahan doh
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan santan
Cara-caranya;
Satukan tepung pulut dan tepung gandum
Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.
Cara-caranya;
Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan
Masukkan kelapa parut dalam larutan gula dan masak sehingga ia hampir kering
Sesudah itu masukkan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air
Kacau semua bahan-bahan itu dengan api perlahan sehingga inti lembap. Biarkan ia sejuk.
Bahan salut
Tepung kacang hijau secukupnya.
Cara-caranya;
Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan inti kelapa di dalamnya sebelum rebuskan di dalam air mendidih
Pastikan doh yang direbus terapung sebelum diangkat
Golekkan atau salut doh itu dengan tepung kacang hijau sambil tekan2 kan untuk dapatkan doh yang leper. Siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment