Bahan - Bahan:
1/2 kg daging pejal
1/2 kg santan pekat
4 labu bawang besar (blend)
6 ulas bawang putih (blend)
6 ulas bawang merah (blend)
2 inci halia (blend)
2 inci lengkuas (blend)
10 batang serai (4 btg blend, 6btg ketuk)
15 tangkai cili kering (blend)/4 sudu besar cili giling puteri
2 paket kerisik (1 paket 40g)-
1sk serbuk kunyit
1 helai daun kunyit (racik halus)
2 asam keping
Garam dan gulaCara-Cara
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar, serai ketuk.Masukkan cili giling dan gula merah.Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, gaul sebati dengan bahan tumisan hingga daging kecut sedikit.
- Masukkan santan, kerisik dan asam keping dan sedikit garam (LiNa Pg cuma gn 2sudu kecil garam).
- Biarkan rendang mereneh hingga pecah minyak.LiNa Pg masak menggunakan api kecil sahaja dan periuk bertutup.Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit.
- Bila rendang hampir masak, masukkan daun kunyit yg diracik.Sesuaikan rasa.Tutup api
Tips Buat Rendang Daging Yang Sedap:
- Gunakan daging dari jenis daging pejal atau daging batang pinang supaya bahan-bahan mudah meresap dan lebih sedap rendang dagingnya nanti.
- Lagi banyak bahan-bahan kisar yang digunakan sebenarnya lebih sedap rendang tersebut.
- Masak rendang hingga terbit minyak, dan guna api kecil sahaja.Pastikan kuali bertutup atau guna periuk yang bertutup.
- Jika air semakin kering tapi daging belum empuk, tambah air sedikit demi sedikit.
- Ada pelbagai bahan untuk buat rendang mengikut resepi yang pelbagai sebab itu ada rendang yang berwarna kehijauan, ada rendang berwarna hitam dan ada juga rendang yang hasilnya berwarna coklat kemerah-merahan.
- Penggunaan kerisik antara tips atau petua yang meningkatkan aroma rendang, namun ada juga rendang yang tidak menggunakan kerisik tetapi masih tetap sedap.
- Penggunaan santan boleh juga diganti dengan susu cair atau yogurt.Boleh pilih mana-mana kesukaan masing-masing.
No comments:
Post a Comment