jom semak resepi peria goreng dengan udang ni... kak rose suka kalau letak udang banyak2...
- Bahan Utama:-
1 biji peria kambas
1 mangkuk kecil udang
1 ketul kiub ikan bilis
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:- - Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan kiub ikan bilis dan udang, kacau dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi
5 comments:
sangat menyelerakan ;)
tergoda sy dengan peria tu, sy suka meratah gitu aje
Syaz rahim.. terutama bila ada ikna masin tu kan..
SK, tu yang jadi makan sampai bertambah2 dibuatnya.
Sedap dan banyak khasiat peria ni
Post a Comment