sesekali treingin nak makan yang rebus2 cenggini... healthy food lah kononnya... tapi kan kalau berulang2 makan tu masih kira healthy jugak ker? sendiri mau ingat lah kan... mudah jer nak buat sup ni... tapi macam banyak jer bahan nak guna yang pasti sedap dooh gitu...
Resepi:
- 250g kuey teow, basuh dan toskan
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 cawan air
- 1 cawan kubis bunga
- 1 cawan sawi
- 1 cawan tomato
- sedikit carrot dipotong panjang
- 3 biji cili api, diketuk
- 5 ekor udang
- 1 cawan dada ayam
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 1 biji bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 700ml air
- 1 kiub ayam
- 1 sk garam
Blend bawang merah dan putih dan halia bersama ½ cawan air
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis tiga sekawan dan juga bawang hingga wangi
Masukkan air, ayam, udang, kubis bunga, kiub ayam dan cili api
Masukkan sawi dan tomato, perasakan garamnya
Biar mendidih dan boleh tutup api
Sediakan kuey teow dalam mangkuk, dan boleh lah curah kuah tadi, hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng
Kalau suka bubuh juga sambal kicap power… shhhheedappp!
since tukan masak tah tahan pedas... ciput jer letak sambal kicap tu... baru lah boleh hirup kuah yang sedap tuh!
2 comments:
sedapnya! terasa2 di tekak :)
Syaz Rahim... jom buat. sedap dan mengenyangkan!
Post a Comment