Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, September 2, 2020

Pengat ubi pulak...

Bila ada banyak ubi, maka menu pun asik berasaskan ubi jer la kan... yang ni pun kak rose buat dah beberapa hari lalu, nak jugak tepek kat sini hasil dari ubi yang kak rose tanam sendiri kat kampung... bangga gitu rasanya dapat makan ubi hasil dari tanaman sendiri.. tapi sayang bila dah cabut pokok ni, terlupa pulak nak tanam semula batang ubi tu... dan ramai pulak yang mintak batang ubi ni untuk ditanam kat rumah memasing... agaknya sebab jarang dapat isi ubi yang kuning macam ni kan... tak per lah rezeki sama sama kita kongsi kan.. jom lah kita nikmati pengat ubi kuning bersagu yang sedap nih.

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu

Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.