Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, March 18, 2019

Tumis petola

Asalamualaikum dan salam isnin buat semua kawan kawan..

 kisah semalam yang ada sedikit kerajinan untuk nak bersialt didapo... seminggu sekali masak pun ok gak kan.. ni pun sebab en asben nak maka ikan bakar yang home made punya, so bila semua dah ada kita pun masak dengan happynya dan tukang masak akan sangat happy bila tengok derang makan dengan seleranya kan... naik lift tekan sendiri lah nampaknya.. hihi

sayur ni pun dah lama sangat tak buat, bila sesekali masak macam ni memang selera sangat nak makan... meratah pun sedap jer buat kak rose. meh kak rose kongsikan resepi mudah kak rose ni.. tapi resepi kak rose ni tak de sukatan yang tepat, main agak2 jer. ikut lah sedap ditekak sendiri, kan cita rasa kita tak sama... betul dak?

petola, bersihkan, belah dua dan potong serong
bawang putih, dihiris
bawang merah dimayang
ikan bilis
cili merah dipotong
garam, minyak dan air secukupnya

cara:
tumiskan ikan bilis hingga garing dan ketepikan,
masukkan pulak bawang putih dan merah, tumiskan hingga wangi
masukkan petola, kacau2 dan tambahkan sedikit air
masukkan garam dan cili merah
kacau sebentar, hingga masak
(kak rose tak gemar sayur yang over cook, so kacau2 sekejap dan matikan api)

2 comments:

PH said...

Nampak sedap ni, Kak Rose. Dah lama PH tak makan petola.

Siti Yang Menaip said...

dulu tak suka petola hehe.. skrng da boleh terima n makan =D