Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, February 19, 2019

Sirap nenas

 musim yang panas berbahang ni kalau dapat minum ang sejuk2 cenggini memang tak tolak la kan... dan kebetulan masa balik dari kampung ari tu ada bawak dua biji nenas yang sangat manis ni.. kak rose tak berapa suka nak makan gitu jer, so either buat gulai or buat sirap cam ni baru lah laju jer nak ngapnya... apa lagi bile dah sejukkan dalam fridge, atau pun tambahkan ais masa nak minum tu... heaven sangat bak hang! kak rose kongsikan resepi untuk panduan kalau ade yang nak buat sirap nenas sedap ni... gula tu ikut lah kemanisan yang korang suka...kita yang buat dia kan...


Sebiji nenas
1 liter air
100 gm gula
50 gm gula batu (nak manis lebihkan gula)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
1. Potong nenas dalam bentuk kiub
2. Masak nenas yang telah dipotong bersama gula, air dan pewarna. Masak sehingga nenas lembut.
3. Siap untuk diminum, Cuma perlu tambah air batu sahaja ( tapi tunggu air nenas tu sejuk dulu). Boleh juga masak nenas tadi lebih lama hingga airnya jadi pekat macam air gula. Simpan dalam fridge boleh tahan 3 bulan.
4. Nak best lagi boleh tambah nata de coco

2 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Yeahhh.
Ada resepi..
Esok merdeka..
Boleh Cuba..
InsyaAllah..
Jazakillah Kak rose 😍🌹

lovemachoco said...

permisi min numpang share ya :)
ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat di f@ns*p0ker || add pin black.berry 55F97BD0
segera dapatkan promonya dan menangkan uang jutaan rupiah hanya dengan minimal deposit 10.000
ayo buruannn ditunggu apa lagi cepetan daftar ya ditunggu lo