SWEDISH IKEA MEATBALL
Bahan-bahan
meatball jenama Ramly secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana.
pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
kentang goreng secukupnya
1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (x letak, tekak jawa tak nak yg manis2...hihi)
potongan timun dan carrot - yg ni kak rose tambah
**** tips nak goreng meat balls supaya tak keras.... bila dah masak, sudukan sedikit air -+2 sudu cam tu dan tutup kuali, biarkan sebentar hingga air kering, pasti meat balls tu akan jadi juicy n lembut)
resepi untuk gravynya..
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging
Cara penyediannya
1- Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2- Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3- Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4- Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar.
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5- Kacau
sebati. Tutup api, blend gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam
periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih,
tutup api dan tuang atas meatball. yummy!
No comments:
Post a Comment