Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, October 13, 2016

Swedish ikea meatball

 kisah sambungan yang kak rose buat home made meatballs tu... baru hari ni dapat nak buat entry nya... walhal dah lama jadi baja dah menu ni...hihi. cam ner pun nak jugak kongsikan kat sini untuk rujukan masa2 nanti kalau ada kerajinan nak buat lagi kan... yang betulnya rajin beli jer, senang kerja. hishhhh kak rose ni kan..resepi home made meatballs yang kak rose buat hari tu...

SWEDISH IKEA MEATBALL
Bahan-bahan
meatball jenama Ramly secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. 

pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
 kentang goreng secukupnya 
1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (x letak, tekak jawa tak nak yg manis2...hihi)
potongan timun dan carrot - yg ni kak rose tambah

**** tips nak goreng meat balls supaya tak keras.... bila dah masak, sudukan sedikit air -+2 sudu cam tu dan tutup kuali, biarkan sebentar hingga air kering, pasti meat balls tu akan jadi juicy n lembut)


resepi untuk gravynya..

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam

1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging



Cara penyediannya
1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3-  Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 


Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5-  Kacau sebati. Tutup api, blend gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy!

No comments: