Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 17, 2014

Ayam percik malas....

 ayam percik malas berposing dalam loyang yang hangus!

ayam percik malas? ayam percik yang malas atau tuan yang buat tu yang malas?.... sudah pasti la tuan yang nak makan ni tapi malas nak buat yang betul2 asli punya ayam percik! ya la dapur pemanggang tu pun tak ade camner nak buat macam yang asli kan, lagi pun kat kawasan perumahan camni mana boleh berasap2 kan... silap2 nanti bandaraya datang saman sbb buat open burning.... pollution lah. dari nak makan ayam percik, terus kena bayar saman pulak! haissshhhhh!!!! so kita buat yang mudah2 jer! kalau tanya cik google, macam2 resepi ayam percik malas. ari tu pernah buat dalam pemanggang ajaib, tp kali ni try resepi yang lain pulak..


meh kak rose kongsikan resepi ayam percik malas kak rose ni....resepi asal dari Laman Dapur Helen, mekasih ya kongsikan resepi yang memudahlan bila tak de dapur pemanggang!

3 bahagian peha ayam-bersihkan di buangkan kulit serta dikelarkan isinyer
2 ulas bwg putih
3 cm halia muda

cara;
tumbuk lumat kedua bahan ni perapkan dengan ayam tadi ..ketepikan buat seketika.

cara merebus ayam;
ambil satu periuk..masukkan semua pehan ayam tadi...masukkan sedikit santan bersama air..rebuslah ayam sampai masak....
apabila dah masak ayam ketepikan.

UTK KUAHNYA;

2 pekat santan kotak kara@ 2 plastik kecik santan fresh.
3 biji bawang merah}
2 biji bwg  putih}semua di lumatkan.
2 cm halia}
2 sudu besar cili giling- kalau tak letak jadilah kuah putih pun sedap
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil perasa
1 sudu kecil gula-optinal..tak letak pun ok.
1 sudu makan tepung beras @ gandum_ utk pekatkan kuah percik.(kak rose omit this)

cara memasak.
masukkan semua bahan dalam satu periuk...panaskan sampai santan mengelegak..masukkan
garam,gula serta perasa..
kemudian..masukkan 1 sudu makan tepung di atas sekiranye santan tadi masih cair...biarkan mendidih seketika dan terus angkat.



cara membakar ayam;

letak ayam atas dulang pembakar.
panaskan oven dulu dalam suhu 180-200 c ...bakarlah ayam tadi seketika tanpa kuah dalam 10 minit..
angkat ayam curah kuah percik..bakar lagi selama 20 minit..
angkat lagi gaullah lebih banyak kuah percik..bakarlah lagi dalm 10 minit...
apabila ayam kelihatan garing angkat dan curahkan sisa kuah percik yag masih ader..hidangkan bersama nasi putih..

No comments: