Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, November 19, 2012

Kari ayam berkerisek

resepi asal ialah kari daging berkerisek yg kak rose amik dari sini dan kak rose memandai tukar jadi kari ayam pulak.... dan kak rose guna 3 keping whole leg yg besar2, jadi bahan2 nya pun kena double kan dari resepi ni... sedap kalau dapat cicah dengan roti nih.... kalau rajin nak buat roti jala, boleh padankan dengan kari ni kan....

Bahan-bahan:

300g daging lembu/kerbau-dipotong kecil (kak rose guna 3 keping whole leg)
2 sudu besar rempah kari daging
½ cawan santan pekat (kak rose lebihkan sbb nak berkuah)
1 sudu kerisek
4-5 ulas bawang merah-mayang
3 ulas bawang putih-mayang
1 inci halia-ketuk
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Kira-kira 2 cawan air
Air asam jawa (kak rose guna asam keping)
Garam dan gula secukup rasa
Ubi kentang-dibelah 4

Cara-cara:
  1. Perap daging dengan rempah kari daging selama lebih kurang 10 minit.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Campakkan rempah 4 sekawan(k.k.manis, buah pelaga, b.cengkih dan b.lawang).
  3. Tumis sehingga naik bau. Masukkan daging. Kacau gaul hingga rata. Biarkan seketika.
  4. Masukkan air secukupnya(untuk mengempukkan daging) dan air asam jawa. Masak sehingga daging empuk sepenuhnya.
  5. Masukkan santan, kerisek, garam dan gula. Kacau rata. Masukkan kentang.
  6. Apabila kentang telah empuk, bolehlah tutup api.

1 comment:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Ros sedap..nak cicah roti la.