BAHAN-BAHANNYA :-)
15 - 20 udang sederhana besar (mat guna udang kaki merah)
1/2 biji capsicum merah, potong berbaji (kak rose x de ni)
1/2 biji capsicum hijau, potong berbaji
1/2 biji capsicum kuning, potong berbaji (yg ni pun x de!)
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, dihiris
1 camca besar cili kisar
1/2 cawan cili sos (mat guna sos cili thai)*
1 camca besar sos tiram*
2 camca besar sos tomato*
1 camca besar kicap cair*
Garam dan gula (jika perlu)
1/3 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Udang dibersihkan, cuci, tos dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga udang bertukar kemerahan, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak.
- Tumis bawang putih, bawang besar dan cili kisar hingga harum, masukkan semua jenis sos (*) dan gaul rata. Masukkan capsicum merah, kuning dan hijau serta air. Gaul rata.
- Masukkan udang, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga pekat. Angkat dan hidangkan....
6 comments:
mmg sedap!! nor pun dah buat aritu :)
sedapnya! harus dicuba ni kak rose ..:)
Nor, mmg x rugi mencuba kan?
Nieza, nnti dah cuba mesti nak wat lagi. mmg sedap!
Assalamualaikum Kak Rose...
Melengkau2 udang tu...sedappppnya....boleh cuba ni!
kak Ros make sure esok exercise.Kalori tinggi tu................hi hi hi makan le selagi selera ada kan.
Post a Comment