Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 3, 2010

Ikan jenahak bersos asam jawa

selamat tengahari semua..... semalam melukut (bak kata izahdaut) kat rumah leen dan terpandanglah ikan siakapnya berposing dengan sos asam jawa... aduiiii menjejeh air liur dibuatnya..... so ari ni walaupun x de siakap buat jugak dengan ikan jenahak.... sosnya memang mabeles.... masam2 manis pedas pun ada.... macam 3 rasa ek? entahlah.... yang penting sedap.... dan kak rose tambah dengan potongan dadu tomato spt yang leen suggest tu. tima kasih bebanyak ya leen dan kak rose nak mintak izin nak kopi resepinya kat sini ya.... sedap sangat sok laen kali boleh wat lagi.....sekali lagi mohon maaf ya leen sbb nama resepi dah bertuko jadi jenahak pulak....instead of siakap.... tak pe kan?

Bahan-bahan:-
1 ekor Ikan SIakap (kak rose ganti ngan ikan jenahak)
1-2 labu Bawang Besar **
4-5 ulas Bawang Putih **
Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
(tapi leen belasah semua sebiji)
7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
(tomato dipotong dadu - yg ni kak rose tambah spt yg leen suggset tu)
** - cincang kasar

1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:-
-Ikan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
-tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau
(leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
-masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
-dah didih dan cukup semua rasa, leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu, dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
-tuang atas ikan tadi
-sedia dihidang...

nota: lainkali leen nak tambah tomato cincang atau nenas... mesti lagi sedapppp!...
cuba korang try....
preparation untuk ikan sos asam jawa tuh.... dan sayur goreng untuk lunch tadi...suma dah abess licin. sekali ngadap je.... pelahap sungguh kan....

4 comments:

JaSSNaNi said...

salam... kak rose...
sedappnye wat ikan bersos asam jawa ni.. looks like 3 rasa,, tapi kena wat baru tau ape rasa.. kan.. :D

Ikan jenahak is one of my feveret ikan kak.. memang sedap.. aduhhh.. goreng biasa pun sodappp... :P:P

Nak try wat gak resepi ni.. nampak memang menyelerakan.. bak kata kak.. tak rugi try.. sebab kak makan dah abis licin.. kan kan.. so semua sedap lah.. :D

Kak Rose said...

Jassnani, memang sedap, x rugi mencedok resepi dari rumah leen tu.... cubalah ikan jenahak ni sedap cuma agaknya mahal sikit kot... 4kpg for RM30.. (rm28/kg, tapi berbaloi sbb isi saja) nak makan kena beli jugaklah kan....

leen hussain said...

uish kak..leen pun suka ikan jenahak ni...memang mahal tapi puashati kan isinya lembut , sedap...
macam siakap gak..lagi dapat ikan fresh kan kak...thanks kak sudi mencuba...

Kak Rose said...

tima kasih kembali leen