resepinya kak rose amik dari che'iza@Myr yang kini x leh nak bukak tu.... apa pun kak rose kongsikan kat sini ya..... tq che'iza.
Bahan2
1 cawan air*
1/2 cawan gula melaka*
sehelai daun pandan*
2 cawan tepung gandum
1 sk dry yeast
3/4 cawan air
3 sudu besar gula (boleh kurang /tambah ikut kemanisan memasing ya)
secubit garam
cara2
Masak bahan bertanda* hingga gula larut dan biarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
seeloknya campuran tadi dimasukkan dalam bekas besar. Tutup dan biarkan 40 minit atau sehingga naik 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telak disapu minyak. biar sekejap dlm 5mts
Kukus adunan selama 30-35 minit atau bila dicucukkan lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
4 comments:
Kak Rose
Apam gula merah yg tersangatlah sedapnya makan ngan kelapa..lamanya Yat tak makan ni... bak ah seloyang dua..kihkih...
nampak sangat sedap..kak rose, apam ni gebu ke padat texturenya? cam teringin nak buat..anak suka apam
Yat, nnti len kali kak rose poskan ya
gebu je izah, cubalah... dulu pernah rasa mmg sedap.
Post a Comment