Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 17, 2010

Rojak tepung

salam dan selamat petang semua..... ari ni kak rose masih berdiet jadi tak de la masak2.... yang ni sebenarnya dah lama buat cuma belum postkan kat sini.... jadi nak jugaklah tayang apa yang kak rose masak ni kan... buat ubat ngences masa nak diet nih..... sabar je la kan.... resepi rojak ni kak rose amik dari rumah hana.... terima kasih pada hana... kak rose suker sangat dengan kuahnya tu.... dan buat kuah pun banyak.... pas tu boleh cicah cekodok, makan dengan nasi impit pun sedap..... mai tengok resepinya yang kak rose cilok dari rumah hana ni....

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris (kak rose x de)
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

sebelum dimandikan dengan kuah yang sedap tuh....

ni dia kuah kacang tu.... satu belanga.... tamak kan tapi jangan tanya tinggal bekas je!

6 comments:

yan said...

Bestnya..nanti nak cuba..Saya bila buat kuah kacang mesti fail..mana tau nanti menjadi..kalau jd, nanti saya post N3 nya..

Kak Rose said...

yan, cubalah, kak rose ikut semacam resepi ni... Alhamdullilah menjadi dan sedap

Watierman said...

Salam Kak Rose...apa yang tepung nya....rojak ada semua tu.....ada cucur ada taugeh ada tau kua...ada telur......Ishhhhh......ngeces.....cabuttttt!!!

Kak Rose said...

wati... ikut taun punya nama resepi tu... x baik tuko2... nnti derhaka pulak... jangan ngences ya, dipersilakan g buat sendirik!

alamanda said...

sedapnye rojak.... kene cube nih... hihihi.

Kak Rose said...

ummu, memang sedap.... tapi ingat ur diet tu... nampak dah turun banyak tu... congrat n keep-up the good work