Asalamualaikum dan salam 2nd March 2017... lajunya masa berlari, tak terkejar rasanya. makin dikejar makin laju pulak perginya kan... so, sebaiknya kita hadapi semampu mungkin, penuhkan diri dengan bekalan untuk di"sana" nanti dan semuga Allah merahmati kita semua... pesanan untuk diri sendiri yang selalu leka. bekalan didunia jugak kena sediakan untuk keluarga kami... dan beberapa hari lepas kak rose buat lah kuih bom yang sangat sedap ni... lembut jer walaupun dah terbiar semalaman... lama sangat tak buat kuih ni kerana sangat pobia bila ada yang meletup sky high masa menggorengnya. tapi resepi ni memang sangat cun, tak meletup punya! terima kasih
AlongRoz yang kongsikan resepinya ya..
INGREDIENTS:
- 80g Sweet Potato - steamed & mashed
- 120g Glutinous Rice Flour
- 20g Plain Flour
- 35g Castor Sugar
- A pinch Salt
- 100ml Water
- Sesame Seeds - for rolling
- Coconut/Bean Filling
METHOD:
- Mix all ingredients to form a soft dough.
- Divide into 12 balls.
- Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
- Roll onto sesame seeds.
- Deep fry until golden.
- Enjoy!
2 comments:
sejak saya kecil sampai lah sekarang takde siapa dapat bagi jawapan kenapa kuih berinti kelapa manis serta dibaluti hijan ni di panggil kuih bom,, opah saya buat-buat tak dengar bila saya tanya, emak saya menjeling tajam kat saya balik, ayah pandang ke arah lain... ada sesiapa yang boleh bagi jawapan berkaitan soalan saya ni..? ini memang antara kuih-kuih kegemaran saya
Anon, kak rose pun pelik gak... mana datang nama kuih bom tu? apakah sebab ianya bulat maka comparision yg paling senang ialah bom????
Post a Comment