resepi simple...
3 ekor ikan sadin
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
sedikit halia
1 cawan air asam jawa
2 biji cili api, dipotong
garam dan gula secukup rasa
ikan sadin dibersihkan, gaul dengan garam dan kunyit, goreng dan ketepikan..
untuk kuah, tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi
masukkan cili api dan masukkan air asam... agak2 jer air asam tu, biar jangan masam sangat
didihkan... dan perasakan garam gulanya.
masukkan ikan goreng tadi, kacau2 sekejap dan siappp.
Bahan : 4 ekor ikan
kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas
bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili
padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan
gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang
ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan
garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan.
Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal
untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga
wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu
supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit
garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati
dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila
ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan
seketika dan boleh diangkat.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Bahan : 4 ekor ikan
kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas
bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili
padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan
gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang
ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan
garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan.
Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal
untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga
wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu
supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit
garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati
dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila
ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan
seketika dan boleh diangkat.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Bahan : 4 ekor ikan
kembung - ikan lain pun sedap juga 1 biji bawang besar - dihiris2 2 ulas
bawang putih - dihiris2 1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili
padi ) - dibelah2 @ dihiris2 1 cawan air asam jawa sedikit garam dan
gula secukup rasa sedikit kiub ikan bilis sedikit lada hitam yang
ditumbuk Cara memasak : Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan
garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan.
Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal
untuk ditumis ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga
wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu
supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit
garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati
dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila
ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan
seketika dan boleh diangkat.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
No comments:
Post a Comment