Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, July 22, 2016

Bubur biji delima

 Dessert yang sedap by my SIL masa kak rose g balik kampung minggu lepas... simple tapi sedap ya amat!. mulanya ingat memang ada biji delima dalam tu, rupanya cuma tepung jer yang dikalerkan sebegitu... jadi rupa pun memang macam biji delima.... oh! tipah tetipu sungguh la..tapi tidaklah buat from scratch sebab kalau kat pasar tu semua ada... you just name it.... it seem everything is there. just sedikan bath nya jer! biji delima dan buah nangka fresh from pasar dan buah kabung tu pulak kami bawak dari penang and mixed it togehter...

 mixed everything and add santan fresh n caramelized gula putih... wah! bertambah2 pulak makan ni.. bila balik rumah terus lah tanya cik google pasal bubur biji delima ni.... jumpa pulak kat blog
Ita masammanis, siap dengan step by step dan gambar yang sangat menggoda... lagi lah berkobar2 rasa nak buatnya... tunggu ada santan fresh barulah boleh mencubanya nanti... alasan apakah itu?

di pasar Narathiwat, memang geram sangat tengok, bermacam2 kaler dan bentuk... tapi tak tanya pulak whether every colour and bentuk tu represent other rasa dan lain2 nama? nanti lain kali boleh la mencuba yang lain kaler pulak...

2 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Saya ingat ada lah biji delima nya kak rose..
rupnya nama sahaja ye..
gabungan yg mantop tu kak rose..
nangka dan buah kabung tu ..
emmm dapnya..

Kak Rose said...

mulanya kak rose ingat pun cam tu jugak... rupanya nan hado biji delimanya!