Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, February 22, 2025

Jagung rebus ala pasar malam

 At last dapat jugak macam mana cara nak rebus jagung macam pasar malam tu..

selama bertahun tak pergi pasar malam, tapi bila teringin nak makan jagung rebus tu gigihkan jugak lah pergi meredah petang tu... bukan tak suka nak meronda pasar malam tu, cumanya bila dah nampak segala mak nenek yang dijual tu rasanya semua nak beli. dan masaalahnya bila dah beli tak termakan pulak tu... itu lah yang menyebabkan jarang sangat nak meronda kat pasar malam tu. tapi nasibtak menyebelahi kami, gerai jagung tu tak meniaga pulak nya... Aduhai lah! akhirnya kami terus g ke lotus, cari je jagung fresh dan rebus sendir jer... nasib baik ade cik google, dapat lah cara nak rebus macam yang jual kat pasar malam tu...
cantik jer isi jagung dah siap rebus ni. kalau pasar malam jual rm4/- seketul, yang ni dah banyak jimat lah dan puas lah makan berulang2.. terima kasih yang kongsikan cara merebus tu ya..

cara rebus jagung.

1. Jagung dibersihkan, buang kulitnya tapi jangan buang semua. Tip penting, tinggalkan selapis atau 2 lapisan kulitnya.
2.Jangan potong jagung tu, biar sebiji-sebiji macam tu.
3.Rebus air dalam periuk yang besar (agak-agak boleh muat jagung yang nak direbus).
4.Bila air dah mendidih, baru letak jagung satu persatu. masukkan gula sikit.
5. Rebus jangan lama dalam 10 hingga 15 minit dah masak. Dah masak baru masukkan garam .Siap!

No comments: