Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 18, 2024

Sup kepala ikan jenahak


 

Bahan-bahan:

1 keping kepala ikan merah
1-2 biji bawang merah – hiris atau tumbuk
2-3 ulas bawang putih – hiris atau tumbuk
Halia secukupnya – hiris atau tumbuk
1 sudu makan rempah sup 
1 batang serai – titik
Akar ketumbar
1 uncang sup bunjut 
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Kentang/ carrot
Batang Saderi
Daun sup/daun ketumbar/daun bawang
1 sudu makan minyak zaitun / minyak masak

 

Cara:

1.Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga keperangan.
2. Kemudian masukkan rempah sup. Tumis seketika.
3. Tambahkan serai, akar ketumbar dan juga sup bunjut. Masukkan air secukupnya juga kentang dan carrot
4. Bila air mereneh, masukkan ikan.
5. Bila ikan sudah hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
6. Tambahkan batang saderi. Masak seketika.
7. Tabur daun sup, daun ketumbar atau daun bawang ikut cita rasa. Sedia untuk dihidang.

 

1 comment:

Time Traveller said...

Antara ikan yang mak suka masak waktu kita kecil dahulu.. Jenaha dengan ikan merah masak sup :D