Ok ini panduan masak kenduri utk 100pax dan ade lebihan ye..
Buffet:
Jika masak nasi utk 100pax beras cukup 8kg shj !
Lebihan ada mayb dlm 20pax lg..
Jika guna beras biasa dan masak nasi yg berperisa contohnya nasi ayam/nasi tomato/jagung dll..
Beli beras yg mengandungi 5%beras hancur..
Kt tepi plastik beras ade tulis..
Beras perlulh dibasuh dan direndam dlm 15minit pastu toskn..
Ok cara2 nk masak nasik berperisa ni perlu ukur beras=air..
Contoh: (jika guna periuk nasi biasa kita dirumah dan masak berulang kali elok guna mug tinggi ni sbg ukuran)
Jika guna periuk besar yg muat 5kg elok guna gayung mandi sederhana tu..pastikn beli gayung baru ya..)
Beras 5 mug tinggi: air 5 mug tinggi juga x termasuk rempah dan susu cair...
Jika penggunaan susu cair melebihi 3tin..
Susu cair tersebut perlu dikira sekali air...
Ukur susu dlm mug tinggi juga...
Contoh:
Beras 10mug tinggi : susu cair 2mug tinggi, air 8mug tinggi, rempah jgn kira..
4tin susu cair = 2mug tgi susu cair..
Jika guna periuk yg besar muat 5kg beras..
Ukur guna gayung yg bersih..
5 gayung beras : 1 gayung susu cair, 4 gayung air..
Rempah jgn kira..
Utk 8kg beras (100pax)
Susu cair 6 tin
Jagung (nasi jagung) 6 tin
Tomato puri (nasi tomato) 6 tin
Jika masak nasi putih pun sama 8kg utk 100pax..
Guna 10% beras hancur pun ok..
Tp nasi x brape cantik la..
Ukuran air pun sama..
1 gayung beras : 1 gayung air..
Beras basmathi pun sama ukurannya..
Jika masak guna periuk kecil dan terpaksa masak byk kali..
Guna kn mug tinggi...
1 mug tinggi beras basmathi : 1 mug air..
Jika masak dlm periuk besar yg muat 5kg..
5 gayung beras : 1 gayung susu cair, 4 gayung air..
Gayung sederhana mmg muat 1kg beras..
1kg beras=7pot beras
Utk 200pax buffet
Beras 15kg cukup ya..
Tp terpulang jika nk buat lebih..
Utk 50pax buffet
Beras 4kg cukup ya...
Tp terpulang jika nk buat lebih..
Utk mknn siap pek (dlm polisterin atau food container)
5kg beras utk 50pax..
9kg beras utk 100pax..
Ok setel bab nasi...
Bab ayam dan daging utk mkn 100pax
Buffet :
Ayam beli yg berat 1.7kg-1.8kg dipotong 14..
Itu dh ngam utk kenduri...
Klu berat kurang dr tu x sesuai potong 14..
Elok potong 12..
Utk lebih jimat kita kene timbang ayam yg range nya mcm kak sarah sebut diatas...
Klu terlalu kecil, tetamu akn ambil 2pcs..
Klu terlalu besar akn menyebabkn pembaziran..
Sb bdk2 terpksa ambil ayam potongan besar pastu x habis ...
Potong 14 adalah amat sesuai skali..
Dgn berat ayam sekitar 1.7kg-1.8kg..
Klu lbh dr 1.8kg-2kg bole potong 16..
Utk daging yg masak berkuah contoh kari:
100pax = 7kg daging
Sb kari ni muai..
Nt nak ltk ubi kentang kan..
Ubi kentang elok ltk 3kg potong 4..
Utk siap pack sama je bhn2nya..
Serbuk kari 1.250kg
Serbuk cili 150g
Santan 1kg
Utk daging masak kicap/hitam atau rendang atau beriani yg kuah kering 100pax:
Adalah digalakkn utk guna 10kg daging..
Utk siap pack bole guna 8kg dgg shj tp perlu bajet dgg yg diltk..
Utk ayam masak merah 100pax:
9 ekor ayam potong 14..
500gram cili kering direbus dan dikisar..
1kg sos cili
1kg sos tomato
Gula 700g
Garam 2senduk
Aji 2 sudu rata
Utk dalca 100pax:
Serbuk kari 1.250kg
Serbuk cili 150g
Bawang merah 1/2kg kisar
Bwg putih 250g kisar
Halia 100g kisar
Terung pjg 8btg potong kiub 1 inci
Karot 20 btg potong memanjang 3cm
Ubi kentang 3kg potong 6
Kacang pjg 1kg potong 3cm
Santan 1kg
Gula dan garam ikut rasa masing2..
Acar nenas 100pax:
Nenas moris 6bijik potong 6 menegak buang empulur pastu potong dlm 1cm lebar..
Timun 10 batang saiz bsr potong 6 menegak buang biji pastu potong 1cm lebar
Bwg besar 2kg belah dua menegak pastu potong bulat dan nipis2..
Lada merah 1/2kg potong nipis2 serong..
Gula 1kg
Garam 2senduk rata
Cuka 500ml
Masuk semua dlm besen pastu gaul sebati..
Utk masak mee goreng 50pax buffet:
Mee 5kg
Taugeh 2kg
Sawi 3 ikat
Cili kering 100g kisar
Bwg 5bijik kisar
Bwg putih 2labu kisar
Rencah ikut suka
Utk mee goreng 50pax siap packing:
Mee 7kg
Taugeh 3kg
Sawi 4 ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 8bijik kisar
Bwg putih 3labu kisar
Rencah ikut suka
Meehun goreng 50pax buffet:
Bihun 3.3kg
Taugeh 2kg
Sawi 3ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 5bijik kisar
Bwg putih 2labu kisar
Rencah ikut suka
Meehun goreng 50pax siap packing:
Bihun 4.5kg
Taugeh 3kg
Sawi 4ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 8bijik kisar
Bwg putih 3 labu kisar
Rencah ikut suka
Jgn lupa cuba masak sendiri lbh jimat ..
In shaa Allah
Lebihan ada mayb dlm 20pax lg..
Jika guna beras biasa dan masak nasi yg berperisa contohnya nasi ayam/nasi tomato/jagung dll..
Beli beras yg mengandungi 5%beras hancur..
Kt tepi plastik beras ade tulis..
Beras perlulh dibasuh dan direndam dlm 15minit pastu toskn..
Ok cara2 nk masak nasik berperisa ni perlu ukur beras=air..
Contoh: (jika guna periuk nasi biasa kita dirumah dan masak berulang kali elok guna mug tinggi ni sbg ukuran)
Jika guna periuk besar yg muat 5kg elok guna gayung mandi sederhana tu..pastikn beli gayung baru ya..)
Beras 5 mug tinggi: air 5 mug tinggi juga x termasuk rempah dan susu cair...
Jika penggunaan susu cair melebihi 3tin..
Susu cair tersebut perlu dikira sekali air...
Ukur susu dlm mug tinggi juga...
Contoh:
Beras 10mug tinggi : susu cair 2mug tinggi, air 8mug tinggi, rempah jgn kira..
4tin susu cair = 2mug tgi susu cair..
Jika guna periuk yg besar muat 5kg beras..
Ukur guna gayung yg bersih..
5 gayung beras : 1 gayung susu cair, 4 gayung air..
Rempah jgn kira..
Utk 8kg beras (100pax)
Susu cair 6 tin
Jagung (nasi jagung) 6 tin
Tomato puri (nasi tomato) 6 tin
Jika masak nasi putih pun sama 8kg utk 100pax..
Guna 10% beras hancur pun ok..
Tp nasi x brape cantik la..
Ukuran air pun sama..
1 gayung beras : 1 gayung air..
Beras basmathi pun sama ukurannya..
Jika masak guna periuk kecil dan terpaksa masak byk kali..
Guna kn mug tinggi...
1 mug tinggi beras basmathi : 1 mug air..
Jika masak dlm periuk besar yg muat 5kg..
5 gayung beras : 1 gayung susu cair, 4 gayung air..
Gayung sederhana mmg muat 1kg beras..
1kg beras=7pot beras
Utk 200pax buffet
Beras 15kg cukup ya..
Tp terpulang jika nk buat lebih..
Utk 50pax buffet
Beras 4kg cukup ya...
Tp terpulang jika nk buat lebih..
Utk mknn siap pek (dlm polisterin atau food container)
5kg beras utk 50pax..
9kg beras utk 100pax..
Ok setel bab nasi...
Bab ayam dan daging utk mkn 100pax
Buffet :
Ayam beli yg berat 1.7kg-1.8kg dipotong 14..
Itu dh ngam utk kenduri...
Klu berat kurang dr tu x sesuai potong 14..
Elok potong 12..
Utk lebih jimat kita kene timbang ayam yg range nya mcm kak sarah sebut diatas...
Klu terlalu kecil, tetamu akn ambil 2pcs..
Klu terlalu besar akn menyebabkn pembaziran..
Sb bdk2 terpksa ambil ayam potongan besar pastu x habis ...
Potong 14 adalah amat sesuai skali..
Dgn berat ayam sekitar 1.7kg-1.8kg..
Klu lbh dr 1.8kg-2kg bole potong 16..
Utk daging yg masak berkuah contoh kari:
100pax = 7kg daging
Sb kari ni muai..
Nt nak ltk ubi kentang kan..
Ubi kentang elok ltk 3kg potong 4..
Utk siap pack sama je bhn2nya..
Serbuk kari 1.250kg
Serbuk cili 150g
Santan 1kg
Utk daging masak kicap/hitam atau rendang atau beriani yg kuah kering 100pax:
Adalah digalakkn utk guna 10kg daging..
Utk siap pack bole guna 8kg dgg shj tp perlu bajet dgg yg diltk..
Utk ayam masak merah 100pax:
9 ekor ayam potong 14..
500gram cili kering direbus dan dikisar..
1kg sos cili
1kg sos tomato
Gula 700g
Garam 2senduk
Aji 2 sudu rata
Utk dalca 100pax:
Serbuk kari 1.250kg
Serbuk cili 150g
Bawang merah 1/2kg kisar
Bwg putih 250g kisar
Halia 100g kisar
Terung pjg 8btg potong kiub 1 inci
Karot 20 btg potong memanjang 3cm
Ubi kentang 3kg potong 6
Kacang pjg 1kg potong 3cm
Santan 1kg
Gula dan garam ikut rasa masing2..
Acar nenas 100pax:
Nenas moris 6bijik potong 6 menegak buang empulur pastu potong dlm 1cm lebar..
Timun 10 batang saiz bsr potong 6 menegak buang biji pastu potong 1cm lebar
Bwg besar 2kg belah dua menegak pastu potong bulat dan nipis2..
Lada merah 1/2kg potong nipis2 serong..
Gula 1kg
Garam 2senduk rata
Cuka 500ml
Masuk semua dlm besen pastu gaul sebati..
Utk masak mee goreng 50pax buffet:
Mee 5kg
Taugeh 2kg
Sawi 3 ikat
Cili kering 100g kisar
Bwg 5bijik kisar
Bwg putih 2labu kisar
Rencah ikut suka
Utk mee goreng 50pax siap packing:
Mee 7kg
Taugeh 3kg
Sawi 4 ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 8bijik kisar
Bwg putih 3labu kisar
Rencah ikut suka
Meehun goreng 50pax buffet:
Bihun 3.3kg
Taugeh 2kg
Sawi 3ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 5bijik kisar
Bwg putih 2labu kisar
Rencah ikut suka
Meehun goreng 50pax siap packing:
Bihun 4.5kg
Taugeh 3kg
Sawi 4ikat
Cili kering 150g kisar
Bwg 8bijik kisar
Bwg putih 3 labu kisar
Rencah ikut suka
Jgn lupa cuba masak sendiri lbh jimat ..
In shaa Allah
7 comments:
wahh bagus ni.. boleh rujuk kalau nak masak untuk kenduri nanti..
wahhh... tq share kak
Farahain... muga berguna sebagai panduan
Sama sama Tun, kak rose ni entah bilanya nak pandai masak bebanyak cenggini... belum berani nak cuba!
Kalau 10kg mcam mna ye...10kg cukup tak 150pax
Tq boleh buat rujukan
kalau nasi tomato 50 pek mcm mana kiraan bahan2 dia
Post a Comment