Mee udang yang sangat sedap buat kak rose... tukang makan pun suka dengan resepi ni. boleh makan bertambah2 gitu. dah banyak kali buat, tapi belum pernah rasa jemu dengan resepi ni... terima kasih rosjintanmanis, tuan punya resepi asal yang sedap nih. pernah mencuba resepi yang lain, tapi yang ni jugak yang berkenan dan jadi keeper resepi... sedap sangat! walaupun kali ni dengan tak cukup bahan, sbb tak de fish ball tapi tetap jugak ummmphhhh!
meh kak rose kongsikan resepinya sekali lagi...
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna 1/2 paket spaghetti yg 500gm tu)
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan (tak bubuh, tak ada stok!)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
sedikit tauge, buangkan ekornya (pun tak de)
bawang goreng
Caranya
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan
minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi,
pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili
tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
2.
sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk
dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan
rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan. (kak rose tak ikut yg ni, tp terus masuk udang dalam kuah... kira malas la dah tu!)
3.
Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah
mendidih baru masukkan air dan fish ball dan udang. sesuaikan rasa, masukkan
garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat,
agak-agak je.
4. Rebus spaghetti dan toskan.
5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan,
letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan
kuah, atur udang, sawi, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur
sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki
minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi
warna kuah, sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment