Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, June 20, 2016

Mee udang

 Asalamualaikum dan selamat pagi kengkawan semua... semuga sentiasa dalam lindungan Allah hendaknya. dan pepagi ni kak rose nak kongsikan menu berbuka puasa petang semalam... dah 4 hari auto publish sbb kak rose balik ziarah MIL, so petang semalam dah balik semula ke penang ni dan rutin harian pun berulang semula untuk sediakan menu berbuka... ni permintaan en asben yang nak makan mee udang... kak rose buat guna resepi dari Ros jintanmanis yg di jepun tu... dah banyak kali buat guna resepi ni... memang umphhhh gitu. terima kasih Ros.

 jom kak rose kongsikan resepinya kat sini....

Bahan-bahanye

2 ikat spagetti (kak rose guna mee kuning tu)
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air

bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

Caranye

1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.

1 comment:

Liza said...

salam kak rose...dah lama Liza xmkn mee udang, nmpk sedap sungguh tu