Bahan Untuk Candil :-
- 1 1/3 cawan tepung pulut
 - sedikit garam dan gula
 - air secukupnya
 - beberapa titis pewarna merah, hijau dan kuning
 
- Campurkan kesemua bahan kecuali air dan pewarna ke dalam mangkuk.
 - Satukan bahan kering dan masukkan air sedikit dan gaul biar jadi doh dan tidak melekat di mangkuk adunan.
 - Bahagikan doh kepada 3 dan letakkan pewarna setiap satu bahagian.
 - Ambil secubit warna kuning + merah dan gentel membujur sikit. Letakkan di dalam bekas/pinggan. (Cantumkan candil mengikut warna2 kegemaran jadi 2 warna pada setiap biji. - samada hijau + merah, hijau + kuning dan kuning + merah). Buat hingga siap dan ketepikan dulu. (kak rose omit yg ni... x rajin sebenarnya!)
 
- 1/3 cawan bubur chaca kering - direbus dengan air hingga lembut. Angkat dan toskan.
 - 2 1/2 cawan santan cair
 - 1 cawan santan pekat
 - 3/4 gula pasir / secukup rasa
 - 1 helai daun pandan - disimpul
 - secubit garam
 - (kak rose tambah sagu biji)
 
- Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
 - Bila telah mendidih, masukkan candil warna-warni tadi dan masak dengan api sederhana perlahan hingga candil timbul (seperti kuih buah melaka).
 - Masukkan chaca yang telah direbus tadi, kacau sebentar dan masukkan pula santan pekat.
 - Masukkan secubit (1/4 sudu teh) garam. Kacau2 santan sebentar sahaja hingga nampak naik wap (jangan sampai santan pecah minyak). Tutup api dan kacau2 sebentar.
 
No comments:
Post a Comment