Bahan
1 cawan tepung gandum
2 biji telur(saya tak taruh pun telor)
2 helai daun pandan
1 cawan air suam
1/2 cawan susu cair atau santan
1 sudu teh garam,
pewarna hijau
sedikit minyak utk disapu pada kuali
Inti
1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut/jagung
(kak rose buat double the adunan)
Cara Penyediaan
Untuk inti: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah.
Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk dadar :
Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul.Tapis Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan masukan sedikit aduanan yang diwarnakan ke dalam botol muncung 3.picitkan diatas pan menbulat tunggu kering kemudian sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus
4 comments:
slmt hari raya Kak Rose...maaf zahir n batin...
suka la tgk kuih ketayap belang tu...lembut aje kalernya...tentu sedap jugak ni...
alaa sayangnyee nak mkn..comey sgt..
waa menarik..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..
akakk..saya try buat tak jadik... mcm tebal jer kulit dia...huhu
Post a Comment