Bahan-bahan :
1/2 kg ayam (digoreng 1/2 masak jika suka) (kak rose goreng 1/2 masak dulu))
Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil) (kak rose guna sebijik je!)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong) (kak rose goreng dulu)
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
3 comments:
mak aihh!! Besornya tomato tu, boleh potong 12, hehe..
sedapnya ayam kashmir..
sedappnyeeee.....
Hello Kak Rose, wow! I can practically get the wangi of the rempah you used for this ayam Kashmir.
Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
Love your presentation.....
You have a nice day, keep well.
Lee.
Post a Comment