Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, January 25, 2012

Ayam a la Bali

Ayam a la bali yang telah expired.... ya lah masak ni sebelum cuti raya china ari tu, tp terus balik kampung so tak dan nak masukkan entry..... x pe la kan, mana tau nnti len kali nak masak lagi dah ada resepi ni kat sini. mekasih ya Nor kak rose cnp resepinya dan tepek kat sini.... terimakasih jugak buat Diana tuan punya resepi asal ayam ni.....tp kak rose guna isi ayam sepenuhnya.

AYAM ALA BALI
resipi : Diana@Skyblue
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil (kak rose guna 2 pcs chiken keel)
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )

Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix ~ k.nor tak letak
Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka
Garam jika perlu
sekeping asam keping ~ yg ni k.nor tambah


Cara²
Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
Masak seketika dan sesuaikan rasa.
Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.

1 comment:

Kak Sam said...

Alamak bila le saya nak sampai ke balik pulak.