Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 3, 2010

Kuih lapis pelangi

salam hari minggu semua.... tentunya sedang berehat2 bersama keluarga tersayang kan.... atau masih ada yang beropen house disana sini..... ya kak rose buat kuih lapis pelangi ni pun sbb nak bawa g open house adik d bandar Tun Hussein Onn petang ni.... tengok hana nyer cantik je tu yang teringin nak buat nih.... tp biasalah kak rose ni kan keras tangan, kuih yang begini sedap potong pun semua jadi senget nak tumbang jer! salah ke pisau tu yang buatkan kuih ni jadi cenggini? entahlah...

resepinya kak rose amik dari rumah hana Jepun tu yang asalnya dari kak hanilieza, ummi juga dan buat.... mmg sedap terasa lemak dan manisnya.... kak rose ank copy resepinya kat sini ya, dan timakasih pada anda semua.....

Bahan-bahan: (loyang bulat 7 inci)
  • 2 cawan santan pekat - hana lebihkan 1/4cwn
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastad - hana buh tpg jagung (kak rose pun)
  • 1 sudu teh garam
  • pewarna merah, hijau, kuning & ungu - ungu tadak!
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan kesemua bahan di atas hingga sebati. Tapiskan. Kemudian bahagian adunan kepada 4 bahagian.
  2. Masukkan pewarna merah ke dalam setiap bahagian secara berasingan.
  3. Panaskan kukusan dan masukkan 1 senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
  4. Kemudian lapiskan satu senduk adunan hijau dan kukus semula selama 5 minit juga.
  5. Diikuti dengan lapisan warna biru dan seterusnya warna kuning.
  6. Buatlah secara berselang seli hingga habis.
  7. Kukuslah hingga kuih masak. (adunan akhir sekali Ummi biarkan kukus selama 15 minit)

(Pesanan Kak Liza: Setiap kuih lapis dan talam yang menggunakan santan, hendaklah dijerang santan anggaran suam sebelum dituangkan ke dalam adunan)

dah siap susun nak bawa g rumah adik....

No comments: