Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kak rose kurangkan jadi 3/4 cawan)
secubit garam
Cara-caranya
Tepung gandum diayak dengan baking soda. Pisang dilecek halus dan digaul dengan garam. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit. (kak rose kukus 15 mt je sbb guna mangkuk kecik2)
Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan juga dibalut dengan kain tutup kukusan supaya wap tidak jatuh kedalam kuih.

2 comments:
wahhh..gebunya apam pisang kak rose!!!
gebu dan manisnya sedang elok je.... so sapa2 nak buat tu baik kalau kurangkan sukatan gula tu...
Post a Comment