nampak bersih jer telonya..
masak enam biji jer... tu pun tak terabes untuk kami lunch tiga beranak.... malam memang tidak lah nak makan nasik lagi, so yang berbaki tu betapa lah dalam fridge....
resepi masak lemak ciliapi telo itik style nisemilan....meh checkitout..
6 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
bahan2 ditumbuk lumat:
10 biji cili api- kak rose guna 4 biji jer.
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnyacara memasak:
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat
bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk
bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan
mendidih .
2.
Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam
periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk.
selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur
dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar
periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam
kan api dapur.
6 comments:
Nak masak telur itik ni selalu abah SA je expert..kalau SA memang pecah cana sini la kejadian telo itik tu tak comel..hehehe...
Cantik kejadian telur bila masak, bukan senang oi nak cantik mcm tu
yum yum sedapnya. orang tak expert nak bagi telo itik tu cantik cenggitu Allahu..... bertabahlah hehehe
AS, kebetulan jer tak pecah tu... kadang2 hancussss jugak!
SK, baca bismillah banyak2 masa nak masukkan telo tu... hihi
Norlaili, memang pebret kak rose gulai telo cam ni... lagi2 kalau ada ikan masin. memang bertambah2 lah nasik!
practice make perfect, kena buat selalu tu Norlaili.
Post a Comment