Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, January 22, 2017

Mug dari sekam padi...

 Macam2 cara nak save the world dari kemusnahan... dan selama ni tak terfikir pun yang sekam padi boleh dibuat bermacam barangan dapur macam ni... semakin tinggi teknology, semakin beyond reach to my otak nak fikir!!!! ya lah yang selalu kita tengok disawah bendang ada saja pembakaran berlaku untuk hapuskan pokok padi selepas kerja menuai selesai dan yang paling teruk asap dari kilang pemerosesan padi dengan pembakaran sekamnya... kini ada technology yang boleh turn the rice husk to something yang berguna... cuma kalau ada yang nak usahakan lah.. cantik kan mug yang terhasil dari rice husk ni..

 dari bahan buangan pertanian, jadilah dining ware product yang environment friendly.

 agaknya ada tak yang mengusahakan product ni locally?

a way to save our planet... stat dari sekarang, muga nanti generasi akan datang akan mendapat hasilya!
 
 gambar pinjam cik google punya... cantik kan!

3 comments:

Mazni Azmi said...

Camtiklah mug sekam padi tu
.
Memang bagus usaha macam ni nak selamat kan alam sekitar
.
Tak delah sekam asyuk nak dibakar je
.
Dalam peribadi pun cakap pasal sekam ni tak berfaedah. Api dalam sekam. Haha
.
Kat benua arab, ada rancangan khawater pernahbbuat pertandingan dinkalangan mahasiswa
.
Pemenangnya cipta perabot dari sekam
.
Memang terbaiklah

li said...

Thanks for sharing. I ada nampak mug rice husk yang dijual kat lazada. Nampak comel,baik untuk alam sekitar, tapi mahal sikit mngkin sebab tak ramai pengusaha yang menjual benda macam ini.

Phong Hong said...

PH pernah lihat bekas yang dibuat dari sekam padi. Tapi tak beli sebab tak airtight.