Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, January 30, 2017

Ikan siakap stim limau

 Salam hujung minggu dan selamat bercuti panjang buat yang sedang bercuti... buat yang tak berkerja macam kak rose ni, pejabat kecik tu sentiasa beroperasi... malah masa cuti2 macam ni lagi lah... buka hampir sepanjang hari... asalkan ada permintaan, adalah tawarannya kan... apa pun itulah yang buat keluarga happy dan kita pun lagi lah happy bila masakan kita tu habis semuanya...

 tabur semua bahan atas ikan, tutup kuali dan on kan api....

masak2 ni semasa kak rose berada dikampung... bila ramai2 adik beradik yang balik, kerja didapo semacam tak pernah sudah.... habis masak untuk lunch dan sedia pulak untuk minum petang dan dinner sekali... dua ekor ikan ni pun sekejap jer dah tinggal tulang... pedas, tapi memasing punlah pulun menyuap... sedap kot... masak by my niece. tq Amy.

 tu dia.... siap dah!

resepinya... gandakan bahan untuk  resepi 2 ekor ikan tu ya.... tak perlukan pengukus, terus jer masuk dalam kuali dan tutup...

Bahan2 :
  1 ekor ikan siakap sederhana besar 4 ulas bwg putih
1 biji bwg holland
1 kiub pati ayam
5 biji cili padi
2 inci halia
2 batang serai
3 sudu sos ikan
1 cawan jus limau nipis
1 sudu gula

3 helai daun limau purut 
air secukupnya
Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan


Cara2 :
Bersihkan ikan..kelar ikan supaya sos meresap..
Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau + air
Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan
Masukkan ikan ke dalam kuali
Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan

Masukkan daun limau purut yang dikoyak2 sikit
Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak
Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah

1 comment:

hainom OKje said...

Betul sangat tu Kak Rose...kalau ikutkan kerja kat dapur mmg tak pernah sudah. Saya jemulah Kak Rose asyik duduk kat dapur jer.
Saya kalau masak stim pun lebur atas kuali je haha.... malas dah nak keluarkan pengukus