Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, September 19, 2016

Kuih bahulu

 Asalamualaikum dan selamat pagi buat kawan2 semua.... first time buat kuih bahulu, tapi kejadiannya tidaklah seperti yang kak rose harapkan yang macam sifu2 tu buat... kuih ni kak rose buat sebelum raya baru ni, entah dimana silapnya... masa angkat dari oben tu bukan main cantik meresik garingnya... tapi bila dah lama sikit dan kena udara, cepat jer jadi lemau...walaupun masa membakar tu kak rose dah lebihkan -+5 minit cam tu. tak macam yang macam beli tu... garing memanjang! boleh tak nak salahkan oben antik kak rose tu?...

resepi yang dikongsikan di wall fb, kak rose tepek kat sini lak ya... terima kasih dengan tips nya sekali ya.



Bahan2
bahan Ayak:
120gm tpg gandum
1/4 sudu kecil baking powder
(B)
4 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen ros
90gm gula kastor
1/2 sudu kecil ovalette -
(c)
Minyak secukup nya
dan pandan di simpul untuk dijadika berus

 Cara membuatnya:


Beat telor dan gula+ ovallette hingga putih berkrim gebu
add esen ros
once dah putih gebu dengan menggunakan spatula kaup balik kan tepung dlm adunan hingga all combine.

 




Cara membakar:

Panaskan oven selama 15 minit, api atas bawah. Suhu 160°C, masukkan loyang acuan dalam oven dan bila cukup panas keluarkan dan sapu minyak, terus tuang adunan penuh acuan baru nanti akan naik cantik

Masak lebih kurang 20 hingga 25 minit, bergantung pada jenis oven dan kerangupan yang diinginkan..

Once dah masak, cucuk dengan lidi sate untuk keluarkan bahulu dan ulang proses sapu minyak pada acuan sebelum masukkan adunan seterusnya.

Tips:
Pastikan loyang acuan cukup panas sebelum digunakan
Untuk menjaga loyang bahulu, sebelum digunakan rendam loyang bersama ½ cawan cuka+air – rendam tenggelam semalaman, then bilas bersih n ready to be used. Ini untuk mengelakkan bahulu melekat kat loyang.

3 comments:

Mila@Rimbun said...

sedapnya...
baru2 ni saya tambah tepung jagung dlm adunan baulu... jd gebuz halus gitu.. sedap

Kak Rose said...

Mila, mekasih for the tips... next time kalau rajin nak buat lagi boleh tambah tepung jagung bagi gebusss gitu!

NiNa said...

salam kenal kak rose.. saya pun buat bahulu jugak hari ni..:)