Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, September 23, 2016

Kuih bakar pandan with homemade pati pandan

 Kuih bakar pandan yang harum semerbak bau harum masa membakarnya.. guna fully warna hijau from the home made pati pandan tu.. untuk sekali buat, cukup untuk memberikan warna yang cantik satu adunan kuih bakar pandan ni without additional artificial green color. dan untuk home made pati ni rasanya tak leh nak simpan lama sbb tak de bahan preservative, so might as well buat untuk sekali guna jer...

 
 mudah jer nak sediakan home made pandan juice ni... amik lebih kurang 10 helai daun pandan dan blend dengan sedikit air, tapis dan simpan dalam fridge dalam 4 hari cam tu untuk dapatkan concentrate pati pandan... warna hijau tu akan mendap kebawah selepas tu, dan ready untuk diguna kan..

after 4 days in the fridge, semua klorofil dan mendak dibawah dan tuangkan air jernih, tinggalkan mendapan hijau tu, ready for use dah..

batter for kuih bakar pandan with home made pati pandan in the making... masa ni pun dah terbau harum daun pandan tu...

taraaaa... buat kuih ni nipis2 jer, cepat masak dan cepatlah dapat menikmatinya... so boleh la kawan2 mencuba buat sendiri pati pandan ni kan... tapi kena buat at least 4 days earlier untuk dapatkan concentrated pati pandan tu.... kalau 2 hari pun dah boleh guna cuma tak cukup hijau lah kaler tu nanti! so... kalau nak guna kena sediakan awal2 lah ya.

No comments: